was successfully added to your cart.

Winkelmand

Lessen, we krijgen ze vaak net op (ogenschijnlijk) het verkeerde moment en (ogenschijnlijk) in de verkeerde vorm. Elke keer als we voelen dat ons leven met plakband aan elkaar hangt voelen we ook dat er iets anders moet. De lessen die we krijgen in het leven zijn hoe rot, pijnlijk of verdrietig ook een kans. Je krijgt altijd dat wat je nodig hebt om te groeien en jezelf te omarmen in alles wat je doet.

Wat is dan dat wat ons de lessen voorschotelt? Dat wat je echt bent…De Ziel. Je bent meer dan alleen je lichaam en de Ziel is het mooiste aspect van jezelf. Dat wie je echt bent, en dat wat voorbij gaat aan wat wij tijd en ruimte noemen. Net zoals kinderen leren met vallen en opstaan zo leren wij door ervaringen van het leven. Elke les, elke uitdaging is een kans om te groeien en nieuwe inzichten te omarmen. Dat proces van leren door vallen en opstaan is prachtig omdat je dat de kracht geeft om dieper liggende uitdagingen op te lossen.

Alle lessen zijn dus diamanten die nog gepolijst moeten worden. Een voorbeeld, in mijn leven ben ik als kind heel erg gepest omdat ik een donker lichaam heb. Dat was heel moeilijk en verdrietig maar aan de andere kant ben ik heel dankbaar dat het is gebeurt. Het gepest heeft me doen beseffen dat ik niet zo wil zijn. Het heeft me ook geleerd dat compassie de weg is. Die les had ik niet kunnen leren als ik niet zelf ervaren had hoe het voelt om vernedert te worden.

De ziel geeft jou wat je nodig hebt om te kunnen groeien, hoe mooi is dat! Vaak zijn de lessen in ons leven een signaal om dieper te luisteren naar wat er nodig is. Zonder oordeel. Vaak heb je wel een idee wat er wringt. Geef jezelf de ruimte om uit te zoomen boven de emoties. Als dat lukt kun je zien wat de kern is van de les. Als je die les aan gaat groei je en is de les geleerd.

Waarom schrijf ik hier nu over vraag je je misschien af, ik schrijf het omdat lessen soms net zijn als een ui. Soms heb je het idee dat je de les bemeesterd hebt, alleen helaas… De les laat een nieuwe kant zien. Dat is prachtig omdat je de kans hebt om een diepere laag aan te gaan. De heer Buddha zei het ook, in het leven is er leiden. Er kan alleen lijden zijn als er overmatig gehechtheid is naar de aspecten van het leven. Daar zit dus ook de sleutel, het lijden is er niet als het er compleet mag zijn.

Als je de Ziel kan toelaten als sturende factor in je leven zul je wellicht merken dat liefde, compassie en dus de Ziel de uiteindelijke waarheid is van het zijn. Een inspirerende uitspraak van een groot spiritueel leraar die laat zien dat de Ziel de ultieme waarheid laat zien: Niets tussen hemel en hel op aarde kan tussen de persoon komen die al is het maar eens, voorbij de emoties heeft gekeken en de roep van zijn Ziel heeft gehoord!